5 Sebab Untuk Memendekkan URL Anda

URL anda adalah salah satu aspek paling penting dalam strategi SEO anda. Walau bagaimanapun, adalah tugas kecil yang mudah untuk dilupakan. Kemungkinan anda menjumpai laman web di mana URL menjerit spam, tetapi itu hanyalah laman web biasa. Atau, mungkin anda belum meluangkan masa untuk mengoptimumkan URL anda sendiri.

URL anda adalah salah satu perkara pertama yang dilihat oleh pelawat laman web anda. Walaupun halus, ia akan memberikan kesan pertama yang baik. Di bawah ini kami menerangkan lima sebab anda ingin memendekkan pautan dan mengoptimumkan struktur URL anda dan menunjukkan kepada anda cara melakukannya.

5 Sebab Mengapa URL yang Lebih pendek Lebih Baik

Sebelum kita menyelam, penting untuk diperhatikan bahawa kita tidak akan membicarakan penggunaan pemendek URL. Alat ini membantu anda menghasilkan URL pendek dan dapat diklik yang dapat digunakan untuk mengesan dan memantau metrik lain. Sebagai gantinya, kami akan memberi tumpuan kepada faedah membersihkan dan memendekkan struktur URL yang ada, dan faedah yang akan diterima oleh laman web anda apabila anda memendekkan URL.

1. Peningkatan Kedudukan SEO

Struktur URL anda akan mempengaruhi kedudukan laman web anda. Ini bukan isyarat peringkat langsung, tetapi membawa kualiti penting, yang akhirnya dapat mempengaruhi peringkat anda.

Contohnya, dengan memasukkan kata kunci dalam URL anda, anda memberi idea dan idea yang lebih baik kepada Google dan pembaca anda tentang halaman anda. Anda tidak mahu menjadi gila dan memasukkan URL anda dengan pelbagai jenis kata kunci. Tetapi, dengan menggunakan kata kunci sasaran anda dalam URL yang dipendekkan, kata kunci tersebut akan memberikan mesin carian dan petunjuk pengguna kepada topik halaman anda. Kemungkinan besar bahawa kebanyakan halaman yang berada di bahagian atas Google akan mempunyai kata kunci dalam URL.

Sebagai contoh, periksa hasil carian untuk istilah “affliate marketing”. Setiap jawatan peringkat teratas mempunyai kata kunci “affliate marketing” dalam URL:

2. Lebih Dipercayai Pengguna

Seperti yang telah kita sebutkan dalam pendahuluan, laman web yang mempunyai URL panjang yang penuh dengan watak-watak pelik hanya kelihatan spam. Dengan URL yang bersih, laman web anda kelihatan lebih berwibawa dan boleh dipercayai. Matlamat agar semua URL laman web anda lulus ujian kebolehbacaan.

Baca URL anda dengan kuat. Adakah kedengaran pelik, atau secara umum anda dapat meneka halaman apa? Ini juga merangkumi meminimumkan penggunaan subdomain dan subfolder. Semakin bersih URL anda membaca, semakin besar kemungkinan pengguna anda mempercayai laman web anda.

3. Membolehkan Pertumbuhan Laman Lebih Mudah

Semasa anda terus mengembangkan laman web anda, anda mungkin akan mempunyai lebih banyak kategori, halaman, dan bahagian di seluruh. Dengan memendekkan dan mempermudah struktur URL, anda akan menjadikan navigasi dan pengembangan laman web anda lebih mudah.

Sekiranya anda mempunyai URL yang panjang dan membingungkan, bot mesin pencari akan lebih sukar untuk merayapi laman web anda, dan anda akan menghadapi lebih sukar untuk membuat pengalaman laman web yang logik dan mengganggu. Dengan pautan URL pendek dan kategori mudah serta URL memperluas laman web anda akan menjadi mudah.

4. URL Yang Pendek Lebih Mudah Dikongsi

URL pendek memudahkan pembaca anda untuk berkongsi kandungan anda. Fikirkanlah, jika anda mempunyai URL yang panjang dan membingungkan, ini akan kelihatan pelik apabila dikongsi di Facebook, Pinterest, atau dalam e-mel. Belum lagi fakta bahawa ia akan menjadi tidak dapat dilupakan.

Apa yang kemungkinan besar anda akan kongsikan?

http://example.com/shoes or http://example.com/all-the-shoes/red-shoes/pageone.jghfp=p6

Saya rasa anda akan menggunakan yang pertama setiap kali.

5. Sejajarkan Kandungan Anda Dengan Harapan Pengguna

Aspek lain dalam memendekkan dan mengoptimumkan URL atau pengalihan URL anda ada hubungannya dengan harapan pengguna. Anda mahu URL anda memberi gambaran mengenai halaman anda. Biasanya, anda ingin memadankan tajuk halaman dan struktur URL anda. Mereka tidak semestinya sesuai, tetapi anda mahu pembaca anda membuat kesimpulan logik mengenai topik halaman hanya dengan melihat URL.

Contohnya, jika anda mempunyai catatan yang dinamakan 10 Resipi Kuki Coklat Terbaik Sepanjang Masa, URL anda boleh menjadi laman web anda.com/best-chocolate-chip-cookie-recipes. Ini bukan padanan sempurna, tetapi pendek, sederhana, dan berkaitan dengan topik halaman utama. URL anda akan mewujudkan harapan untuk halaman anda, dan tajuk dan kandungan halaman anda akan memenuhi harapan tersebut. Ini mewujudkan pengalaman pengguna yang kukuh melalui dan melalui.

Jadikan Hidup Anda Lebih Mudah dengan Struktur URL yang lebih pendek

Secara keseluruhan, memendekkan dan memperbaiki struktur URL anda tidak semestinya sukar. Semasa memendekkan URL anda sendiri, berfikir secara logik. Tanya diri anda, apa yang masuk akal untuk URL ini? Dan tentu saja, jika anda telah membuat penyelidikan kata kunci anda, maka gunakan kata kunci tersebut dengan sewajarnya.

Mudah-mudahan, anda sekarang mempunyai pemahaman yang lebih baik mengapa memendekkan URL yang ada boleh menjadi penukar permainan untuk SEO, pengalaman pengguna, struktur laman web, dan banyak lagi!

Artikel ini dikreditkan kepada hostgator.com.

Baca juga:

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

Pertanyaan & Pendapat sila komen dibawah