5 Perkara Penting Untuk Membina Link Building

5 Perkara Penting Untuk Membina Link Building

Terdapat pelbagai komponen kempen link building; beberapa akan menjadi penting untuk berjaya dan yang lain akan membantu tetapi tidak semestinya mustahak. Banyak bergantung pada gabungan aset dan sumber yang ada.

1. Menetapkan matlamat

Link building adalah bentuk pemasaran dalam talian, dan dengan bentuk pemasaran apa pun, anda harus memulakan dengan tujuan. Mengetahui matlamat kempen anda dari awal membantu memastikan anda membuat strategi yang memberi anda peluang kejayaan yang terbaik. Anda juga perlu memastikan bahawa matlamat kempen pembinaan pautan anda sesuai dengan matlamat keseluruhan perniagaan anda. Sebagai contoh, “bina 10 pautan” bukanlah matlamat yang baik untuk dicapai sekiranya membina 10 pautan tidak memberi kesan kepada keseluruhan kejayaan perniagaan.

Di sini, kita menghadapi sedikit masalah. Kami mengetahui sebelumnya bahawa pautan adalah bahagian yang kuat dari algoritma peringkat mesin pencari. Jadi, tidakkah mencapai sasaran pautan lebih banyak membantu kedudukan? Membantu dengan peringkat membantu mendorong lebih banyak lalu lintas dan ini membantu membawa lebih banyak pelanggan, bukan? Semua ini benar, tetapi masalahnya ialah kadang-kadang memerlukan masa untuk pautan yang anda bina untuk mula memberi kesan positif keseluruhan pada kedudukan. Ia tidak semudah membina pautan pada suatu hari dan melihat peningkatan pada hari berikutnya. Perkara ini berlaku terutamanya dalam industri persaingan.

Ini menimbulkan masalah bagi SEO kerana sukar untuk menunjukkan bahawa kempen membina pautan berjaya, walaupun mencapai tujuan tertentu.

Atas sebab ini, sangat penting untuk tidak hanya menetapkan matlamat yang realistik, tetapi untuk memastikan bahawa matlamat yang anda tetapkan lebih pintar daripada “membina pautan x.” Matlamatnya mesti dikaitkan dengan matlamat organisasi yang sebenar dan akhirnya memberi kesan positif pada garis bawah perniagaan anda. Sebagai contoh, anda mungkin ingin meningkatkan lalu lintas carian organik untuk mendorong lebih banyak penjualan. Pada masa yang sama, anda perlu mendidik orang-orang di sekitar anda bahawa SEO dan pembinaan pautan tidak berjaya dalam sekelip mata dan hasilnya tidak seketika. Seperti pemasaran yang baik, tumpuan harus diberikan pada keuntungan jangka panjang, bukan kemenangan cepat dalam semalam.

2. Mencari aset anda

Inti kempen pembinaan pautan adalah aset yang akan anda gunakan untuk menarik dan mendapatkan pautan. Ini juga dapat dikenali sebagai “kait” yang akan membuat orang peduli dengan apa yang anda tawarkan, dan akan menarik mereka untuk menghubungkan dengan anda. Aset akan berbeza-beza dari perniagaan ke perniagaan dan anda perlu mengenal pasti aset mana yang dimiliki oleh perniagaan anda yang menarik bagi orang lain dan boleh digunakan dalam pembinaan pautan.

Examples of assets may be

 • Content
 • Data
 • Products
 • Services
 • People

Salah satu aset lain yang masih digunakan SEO topi hitam adalah wang. Jelas sekali, semua aset mungkin memerlukan pelaburan semacam, tetapi SEO ini mendekati perolehan sebagai transaksi tunai murni. Membeli pautan sangat bertentangan dengan garis panduan Google, dan jika laman web didapati terlibat dalam amalan ini, ini boleh membawa hukuman berat dan kehilangan lalu lintas. Membeli pautan berisiko dan biasanya risikonya akan mengatasi kerugian yang mungkin berlaku, jadi kami sangat mengesyorkan agar tidak. Anda juga perlu memastikan bahawa aset yang anda buat relevan dengan audience yang ingin anda tarik.

3. Apa jenis pautan yang anda perlukan

Semasa menentukan strategi untuk kempen membina pautan anda, anda perlu memikirkan jenis pautan yang anda perlukan. Terdapat pelbagai jenis yang perlu dipertimbangkan:

 • Pautan ke laman utama anda
 • Pautan ke halaman “dalam” (seperti halaman produk atau kategori)
 • Pautan yang mengandungi jenama / nama syarikat anda
 • Pautan yang mengandungi kata kunci yang anda sasarkan

Selain itu, terdapat kombinasi perkara di atas, seperti pautan berjenama ke halaman dalam. Mengenal pasti jenis pautan yang anda perlukan akan bermula dengan analisis pautan terperinci laman web semasa anda dan melihat bagaimana anda menentukan kata kunci tertentu berbanding dengan pesaing anda. Anda boleh menggunakan Open Site Explorer untuk menjalankan analisis semacam ini dan melihat seperti apa profil pautan anda pada masa ini.

4. Mencari sasaran pautan

Perkara pertama yang perlu anda fikirkan ialah jenis orang yang harus anda hubungi, kerana anda ingin memastikan bahawa anda menghubungi orang yang cenderung berminat dengan kandungan anda. Sekiranya anda menghubungi orang secara rawak, kadar tindak balas anda akan jauh lebih rendah, dan anda cenderung memberi reputasi buruk kepada diri sendiri dan laman web anda.

Sebaiknya, sebelum anda memulakan kempen membina pautan, anda harus mempunyai idea kasar mengenai siapa yang anda fikir akan mengambil berat tentang apa yang anda lakukan. Sekiranya anda membuat bahagian kandungan yang anda mahu pautan, seperti infografik, anda harus bertanya pada diri anda sendiri pada awal proses siapa yang akan mempedulikannya. Lebih penting lagi, siapa yang cukup peduli untuk benar-benar memautkannya?

Langkah terakhir ini sangat penting. Walaupun anda merasa cukup mudah untuk membuat orang melihat kandungan anda, ini adalah tahap penglibatan yang baru bagi mereka untuk benar-benar memautkannya. Menghubungkan ke sesuatu memerlukan sedikit usaha dan masa, jadi anda perlu membuat seseorang menjaga mereka agar tidak keberatan melakukan ini. Halangan untuk menjadikan kandungan anda dikongsi di rangkaian sosial jauh lebih rendah. Lebih ramai orang mempunyai akaun Twitter atau Facebook daripada laman web atau blog, yang memudahkan mereka berkongsi.

Oleh itu, bagaimana anda membuat orang peduli untuk dihubungkan?

Anda perlu mencari cangkuk yang membuat orang peduli. Anda mesti menggunakan penyambung ini ke dalam kandungan anda sejak awal. Sekiranya anda berhenti membuat kail anda sehingga anda memulakan jangkauan anda, anda mungkin mendapati bahawa tidak ada yang peduli tentang isi kandungan anda, hasilnya anda akan menghabiskan banyak masa untuk membuat kandungan yang tidak ada yang ingin dihubungkan .

Image 30

Beberapa perkara berkaitan yang boleh anda fikirkan mungkin:

 • Berita
 • Lucu
 • Pertandingan
 • Visualisasi Data
 • Kontroversi
 • Ego-bait
 • Isi panjang, terperinci

Terdapat banyak perkara, tetapi yang di atas sekurang-kurangnya harus membuat anda berfikir tentang apa yang dapat anda tawarkan kepada orang-orang yang akan menjadikannya menghubungkan dengan anda.

5. Mengenal pasti sasaran anda untuk mendapatkan pautan

Setelah idea anda dipetakan, seharusnya tidak terlalu sukar untuk mengetahui siapa yang akan menjadi sasaran khalayak sasaran anda. Secara amnya, anda hanya perlu memikirkan idea yang berkaitan dengan kandungan anda. Mari kita lihat contohnya.

Bayangkan anda mengumpulkan sekeping kandungan yang bertajuk, Panduan Definitif untuk Membuat Kek Cawan Yang Sempurna. Anda menghasilkan kandungan ini kerana anda memiliki kedai roti tempatan yang menjual kek cawan serta banyak perkara menarik yang lain.

Siapa yang berminat dengan panduan ini?

 • Blogger makanan: pilihan yang jelas!
 • Blogger ibu bapa: mereka mungkin ingin mengajar anak-anak mereka bagaimana membuat kek cawan dan panduan anda akan menunjukkan kepada mereka cara membuatnya
 • Website Resipi: kerana panduan anda akan mengandungi banyak resipi hebat untuk pelbagai jenis kek cawan
 • Website Pesta: tidak ada pesta yang lengkap tanpa pinggan kek cawan

Dengan hanya berfikir sebentar, kami dengan mudah menghasilkan empat jenis laman web yang mungkin berminat dengan panduan kek cawan kami. Sekarang kita boleh mula meneliti perkara ini dengan lebih terperinci untuk mendapatkan idea yang lebih baik sama ada kita berpeluang mendapatkan pautan daripada mereka atau tidak.

Artikel ini dikreditkan kepada moz.com.

Baca juga:

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

Pertanyaan & Pendapat sila komen dibawah