5 Kepentingan Bisnes Plan

5 Kepentingan Bisnes Plan

Bisnes plan adalah seperti peta jalan; boleh melakukan perjalanan tanpa satu, tetapi hanya akan meningkatkan kemungkinan tersesat di sepanjang jalan.

Daripada meletakkan diri anda pada kedudukan di mana anda mungkin harus berhenti dan meminta petunjuk atau bahkan berpusing dan mula dari awal, usahawan sering menggunakan rancangan perniagaan untuk membimbing mereka. Ini kerana mereka membantu pemilik perniagaan melihat gambaran yang lebih besar, merancang lebih awal, membuat keputusan penting, dan meningkatkan kemungkinan keseluruhan kejayaan.

Rancangan perniagaan yang ditulis dengan baik adalah alat penting kerana memberi kemampuan kepada pengusaha untuk meletakkan tujuan dan mengesan kemajuan mereka ketika perniagaan mereka mulai berkembang. Merumuskan rancangan perniagaan harus menjadi perkara pertama yang dilakukan ketika memulakan perniagaan baru. Rancangan perniagaan juga penting untuk menarik pelabur supaya mereka dapat menentukan apakah perniagaan anda berada di jalan yang benar dan bernilai untuk dilaburkan.

Jom kita lihat 5 kepentingan bisnes plan:

1. Untuk membantu anda membuat keputusan kritikal

Walaupun rancangan perniagaan mempunyai banyak tujuan, kepentingan utama rancangan perniagaan adalah mereka membantu pemilik perniagaan membuat keputusan yang lebih baik. Keusahawanan selalunya merupakan latihan yang tidak berkesudahan dalam membuat keputusan dan pengurusan krisis.

Duduk dan mempertimbangkan semua kesan daripada keputusan tertentu adalah kemewahan yang tidak selalu mampu dimiliki oleh pengusaha. Di situlah rancangan perniagaan masuk. Membangun rancangan perniagaan membolehkan anda menentukan jawapan kepada beberapa keputusan perniagaan yang paling kritikal sebelumnya.

Membuat rancangan perniagaan yang kuat adalah fungsi yang memaksa – anda harus duduk dan memikirkan komponen utama perniagaan anda sebelum anda memulakan, seperti strategi pemasaran anda dan produk apa yang akan anda jual. Anda menjawab banyak soalan sukar sebelum timbul. Dan dengan memikirkan strategi teras anda juga dapat membantu anda memahami bagaimana keputusan tersebut akan mempengaruhi strategi anda yang lebih luas.

2. Untuk mengelakkan kesilapan besar

Menurut Small Business Administration, hanya sekitar separuh daripada perniagaan kecil yang masih ada untuk meraikan ulang tahun kelima mereka. Walaupun terdapat banyak sebab mengapa perniagaan kecil gagal, banyak yang paling biasa ditangani dengan sengaja dalam rancangan perniagaan.

Menurut data dari CB Insights, beberapa sebab perniagaan yang gagal adalah:

  • Tidak memerlukan pasaran: Tidak ada yang menginginkan barang yang anda jual.
  • Kekurangan modal: Masalah aliran tunai atau perniagaan hanya kehabisan wang.
  • Pasukan yang tidak mencukupi: Ini menggarisbawahi pentingnya mengupah orang yang tepat untuk membantu anda menjalankan perniagaan anda.
  • Persaingan yang sengit: Sukar untuk menjana keuntungan yang tetap apabila anda mempunyai banyak pesaing di ruang anda.
  • Harga: Sebilangan pengusaha meletakkan harga produk atau perkhidmatan mereka terlalu tinggi atau terlalu rendah – kedua-dua senario boleh menjadi resipi bencana.

Walau bagaimanapun, pelaksanaan membuat rancangan perniagaan dapat membantu anda mengelakkan kesilapan besar ini. Sama ada ramalan aliran tunai atau analisis kesesuaian pasaran produk, setiap rancangan perniagaan dapat membantu mengesan beberapa kesalahan yang berpotensi kritikal sebelum timbul.

3. Untuk menetapkan objektif dan penanda aras yang lebih baik

Tanpa rancangan perniagaan, objektif sering menjadi sewenang-wenangnya, tanpa banyak sajak atau alasan di belakangnya. Mempunyai rancangan perniagaan dapat membantu menjadikan penanda aras tersebut lebih disengajakan dan berakibat. Mereka juga dapat menolong Anda bertanggung jawab terhadap visi dan strategi jangka panjang anda, dan mendapatkan pandangan tentang bagaimana strategi anda (atau tidak) disatukan dari masa ke masa.

4. Untuk mendapatkan pembiayaan

Sekiranya anda bercadang untuk mengembangkan perniagaan, meminjam dari bank, atau mempertimbangkan untuk menjual syarikat anda di masa depan, anda mungkin akan memerlukan rancangan perniagaan. Lagipun, sesiapa sahaja yang berminat memasukkan wang ke dalam syarikat anda pasti ingin mengetahui bahawa ia berada di tangan yang baik dan ia dapat dilaksanakan dalam jangka masa panjang. Rancangan perniagaan adalah kaedah yang paling berkesan untuk membuktikannya dan biasanya merupakan syarat bagi sesiapa yang mencari pembiayaan luar.

5. Untuk mengurangkan risiko

Keusahawanan adalah perniagaan yang berisiko, tetapi risiko itu menjadi lebih mudah dikendalikan setelah diuji dengan rancangan perniagaan yang dibuat dengan baik. Menyusun unjuran pendapatan dan perbelanjaan, merangka logistik dan rancangan operasi, dan memahami pasaran dan landskap persaingan semuanya dapat membantu mengurangkan faktor risiko dari cara mencari nafkah yang semestinya tidak menentu.

Mempunyai rancangan perniagaan membolehkan anda membiarkan lebih sedikit peluang, membuat keputusan yang lebih baik, dan menikmati pandangan paling jelas mengenai masa depan syarikat anda.

Artikel ini dikreditkan kepada waveapps.com.

Baca juga:

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *