5 Elemen Utama Hubungan Perniagaan Produktif

5 Elemen Utama Hubungan Perniagaan Produktif

Semasa menjalankan perniagaan, anda akan menemui banyak orang yang akan anda berinteraksi, dan kerjasama dan sokongan mereka sangat penting untuk kejayaan anda. Cukup dengan memiliki produk pembunuh dengan harga yang tidak dapat ditandingi tidak cukup baik untuk menjamin kejayaan. Anda mesti mendapat kepercayaan semua orang yang anda berniaga sama ada mereka pembeli atau pembekal. Berikut adalah beberapa elemen penting dalam membina hubungan perniagaan yang berfungsi untuk kita:

1. Masa

Selama bertahun-tahun kami meminta pembeli besar yang tidak pernah memberikan pesanan kepada kami. Tetapi apabila dia akhirnya membeli, dia membeli yang besar! Kami bertanya mengapa dia ragu-ragu, dan dia mengatakan bahawa dia harus mengenali kami terlebih dahulu. Dia mengatakan kegigihan kami membuktikan bahawa kami boleh dipercayai! Ketika kami meminta pembekal untuk had kredit yang lebih tinggi, mereka pada mulanya mengatakan tidak. Tetapi setelah bertahun-tahun berkongsi rancangan kami dengan mereka setiap suku tahun, biasanya membuat pembayaran tepat pada masanya, dan memanggil terlebih dahulu ketika kami terlambat dengan rancangan untuk mengemas kini kami, mereka meningkatkan kredit kami secara dramatik. Masa adalah bahan yang mengubah kenalan menjadi pembekal atau pembeli yang mempercayai yang akan bekerjasama dengan anda untuk membantu mengembangkan perniagaan anda.

2. Integriti

Lakukan apa yang anda katakan akan anda lakukan. Muncul apabila anda mengatakan bahawa anda akan pergi. Hormati harga dan tarikh penghantaran anda, walaupun ia menyakitkan. Boleh dipercayai. Ingat, anda dinilai berdasarkan tingkah laku anda dan tingkah laku itu dapat membuat perbezaan antara perniagaan seperti biasa atau perniagaan yang sedang berkembang. Pembeli dan pemiutang anda ingin mempercayai anda. Mereka menjana wang ketika anda boleh dipercayai, jadi jangan beri mereka alasan untuk bimbang tentang syarikat anda. Akhirnya kami mempunyai pembeli yang mengatakan, “Simpan saya stok produk anda dan beritahu saya bila anda ingin mempromosikannya.” Hubungan itu dibina berdasarkan integriti.

3. Empati

Letakkan diri anda di kasut pelanggan dan pembekal anda. Ketahui apa yang penting bagi mereka. Dari pembeli anda, ketahui produk dan pembekal yang mereka suka dan mengapa, dan produk yang tidak mereka gemari dan mengapa. Dari pembekal anda, fahami keprihatinan mereka untuk memberi kredit kepada anda. Mempunyai minat mereka di hati. Tunjukkan ini dengan cadangan, produk, dan jenis kebolehpercayaan yang meredakan ketakutan mereka. Sekiranya anda menunjukkan bahawa anda prihatin terhadap keperluan mereka, cepat atau lambat anda akan mendapat peluang untuk memberi mereka jalan keluar yang dapat menyelesaikan masalah mereka – dan masalah anda!

4. Resolusi

Apabila ada masalah, selesaikannya dengan cepat dan dengan cara yang menjadikan pihak yang tersinggung menjadi utuh. Kemudian tunjukkan kepada mereka bagaimana anda akan mengelakkan masalah daripada berulang. Ingat, anda dinilai lebih banyak dengan apa yang anda lakukan ketika anda “buruk” daripada apa yang anda lakukan ketika anda “baik”. Jadi melampaui sekadar meminta maaf dan “buatlah baik.” Tebus masa dan kerumitan yang anda buat, walaupun anda memerlukannya. Itu akan mengagumkan mereka lebih dari seratus persembahan hebat di mana semuanya berjalan lancar.

5. Kesetiaan

Beri layanan istimewa kepada pembeli dan pembekal yang mengambil kesempatan pada anda dan produk anda. Berfikir dua kali sebelum melakukan langkah yang boleh membahayakan perniagaan sesiapa sahaja yang selama ini anda bekerjasama dengan anda. Ingat, mereka menolong anda dan mengharapkan keuntungan dengan pertumbuhan dan kejayaan anda. Apabila pembekal dan pembeli membantu anda keluar dari awal, cari cara untuk menjaga hubungan anda dengan kuat, dan berikan kesetiaan kepada anda.

Ada banyak lagi tetapi ini adalah pemecah perjanjian ketika mereka hilang, dan mereka menjalin hubungan ketika mereka diikuti. Membina hubungan adalah bahagian terpenting dalam perniagaan yang berjaya. Luangkan masa dan tunjukkan kepada mereka apa yang anda buat. Tidak memerlukan kos, ia berbaloi!

Artikel ini dikreditkan kepada thebarefootspirit.

Baca juga:

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

[fluentform_modal form_id="10" btn_text="Daftar Sekarang" css_class="Ubai" bg_color="purple"]

Pertanyaan & Pendapat sila komen dibawah