5 Cara Redirect URL Website

Apabila anda baru mula dalam talian, semuanya lebih mudah. Anda hanya mempunyai beberapa halaman kandungan. URL anda mudah, dan anda membina momentum awal.

Tetapi, dari masa ke masa, laman web anda semakin kompleks. Selain mempertimbangkan untuk meningkatkan dan melihat rancangan hosting web yang berbeza (untuk menyokong peningkatan pengguna dan lalu lintas), anda mempunyai lebih banyak halaman, catatan, dan URL untuk ditangani. Anda membuat halaman dan catatan yang tidak ada lagi, atau anda memutuskan untuk mempermudah struktur URL kandungan anda.

Mungkin anda juga membeli nama domain yang ingin dialihkan ke laman web anda, atau anda mahu menukar domain sama sekali. Seperti yang anda lihat, ada banyak sebab anda perlu mengalihkan(redirect) laman web ke laman web lain.

Di bawah ini anda akan mengetahui apa itu pengalihan laman web bersama dengan senario yang paling biasa, kemudian anda ingin melaksanakan pengalihan laman web.

Apa itu Website Redirect?

Pengalihan laman web akan mengambil satu URL laman web dan mengarahkannya ke URL yang lain. Apabila ada yang mengetik atau mengklik pada URL asal itu, mereka akan dibawa ke halaman atau laman web baru.

Walaupun anda tidak perlu melaksanakan pengalihan sekarang, ini mungkin sesuatu yang perlu anda lakukan akhirnya. Mengetahui bagaimana melaksanakan pengalihan akan menjadi kemahiran yang berharga untuk terus maju.

Anda boleh melaksanakan pengalihan berdasarkan URL atau halaman demi halaman.

Terdapat beberapa jenis pengalihan URL yang ingin anda ketahui. Seperti yang akan anda lihat di bawah, pengalihan 301 adalah yang paling biasa dan berguna, tetapi terdapat juga pengalihan lain yang tersedia.

1. 301 Redirect

Redirect 301 adalah pengalihan kekal. Ini adalah pengalihan yang paling biasa digunakan dan kuat kerana menyebarkan hampir semua jus pautan domain yang ada. Jenis pengalihan ini berlaku pada peringkat penyemak imbas dan pelayan. Pada waktunya, mesin pencari akan mengindeks pengalihan ini.

2. 302 Redirect

302 Redirect digunakan ketika anda ingin mengalihkan URL buat sementara waktu, tetapi anda berniat untuk kembali ke URL lama. Contohnya, anda merancang semula laman web anda, tetapi ingin mengarahkan pengguna ke domain lain semasa anda selesai membina laman web anda.

302 Redirect tidak kerap digunakan. Sekiranya anda mempertimbangkan untuk menggunakan 302 Redirect, fikirkan dengan teliti: anda mungkin lebih baik menggunakan 301 Redirect.

3. Meta Refresh

Penyegaran meta tidak kerap digunakan. Tetapi, anda mungkin pernah melihat jenis pengalihan semula ini pada skrin pemuatan halaman.

Pernahkah anda mendarat di halaman dan disambut dengan pesan yang mengatakan, “URL asal telah dipindahkan, kini anda diarahkan. Klik di sini jika anda tidak diarahkan dalam 5 saat ”? Kemudian anda mengalami penyegaran meta.

Pengalihan jenis ini menghasilkan sedikit pautan, tetapi tidak sebanyak 301 Redirect.

Sebab Mengapa Anda Melaksanakan Website Redirect

Sekarang anda sudah biasa dengan jenis redirect yang dapat anda laksanakan, kini saatnya untuk mengetahui alasan anda ingin mengalihkan URL dari awal. Berikut adalah beberapa senario biasa di mana anda ingin mengalihkan satu laman web ke laman web yang lain.

1. Mengarahkan Subdirektori ke Halaman di Laman Web Anda

Mungkin ketika anda membuat laman web anda, anda memutuskan untuk membuat laman blog anda di subdomain laman web anda. Jadi, bukannya URL blog anda menjadi “mysite.com/blog”, itu adalah “blog.mysite.com.”. Baru sekarang anda memutuskan bahawa masuk akal untuk mematikan blog anda dari struktur subdomain yang asal.

Dalam kes ini, anda ingin melaksanakan pengalihan.

Perkara yang sama berlaku untuk sebab lain anda membuat laman web atau bahagian laman web anda di subdomain, dan sekarang anda ingin menukar struktur URL.

2. Ubah Arahan Pendua ke Halaman Asal

Mempunyai kandungan pendua di laman web anda benar-benar boleh mengacaukan kedudukan anda. Sekiranya anda mempunyai laman web yang besar, maka kemungkinan besar anda mempunyai beberapa halaman dengan kandungan pendua. Apabila anda mempunyai lebih dari satu versi halaman yang sama, Google akan sukar untuk mengetahui halaman mana yang harus diperingkat.

Anda boleh mengelakkan masalah kandungan pendua yang biasa dengan mengalihkan bahagian pendua kandungan kepada yang asal. Ini bukan sahaja dapat mengurangkan kekeliruan dengan pengunjung anda, tetapi juga meningkatkan kedudukan mesin pencari anda.

3. Ubah Arah Pelbagai Domain ke Domain Tunggal

Adalah kebiasaan membeli beberapa nama domain yang berkaitan dengan URL utama anda untuk melindungi jenama dalam talian anda. Tetapi, bukannya hanya membeli domain ini dan membiarkannya duduk di sana, anda boleh mengarahkannya ke laman web utama anda. Sama ada kesalahan ejaan biasa nama domain anda yang ada, peluasan nama domain tingkat atas yang lain, atau yang lain sepenuhnya, mereka patut mengalihkan kembali ke laman web utama anda.

4. Alihkan Domain Lama Anda ke Yang Baru

Adakah anda mula-mula membina laman web anda di domain yang bukan pilihan pertama anda, hanya untuk membeli domain impian anda di kemudian hari? Ia berlaku lebih banyak daripada yang anda fikirkan. Mungkin anda telah melakukan penjenamaan semula yang besar dan perlu menukar nama domain anda. Apa pun alasannya, anda perlu melaksanakan pengalihan semula domain lama anda ke domain baru anda. Sekarang, memindahkan keseluruhan laman web lebih intensif daripada pengalihan mudah, tetapi ini adalah tempat permulaan yang baik.

5. Alihkan URL Lama ke URL Baru

Kadang kala anda perlu menukar URL halaman dan catatan yang ada. Mungkin anda membersihkan struktur URL yang ada, atau anda memindahkan beberapa halaman dan URL lama tidak lagi masuk akal. Sekiranya ini terdengar seperti anda, maka anda ingin melaksanakan pengalihan 301 dari URL lama ke URL baru. Ini benar terutamanya jika catatan lama anda sudah diindeks di enjin carian, atau anda mempunyai pautan di mana sahaja dalam talian.

Kesimpulan

Seperti yang anda lihat, terdapat banyak sebab mengapa anda ingin mengalihkan laman web, dan beberapa pengalihan laman web yang berbeza yang boleh anda gunakan. Mudah-mudahan, anda mempunyai pemahaman yang lebih baik mengenai nilai mereka dan mengapa ia sesuatu yang perlu anda pelajari, akhirnya.

Artikel ini dikreditkan kepada hostgator.com.

Baca juga:

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *