Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Pernah dgr kan, database is king! Begitu pentingnya database dlm bisnes..org yg x buat database ni, mmg xtau berapa bagusnya ada database ni. Big2 company, mmg utamakan database. CRM, customer relationship management berkaitan penting dgn database ni.. Segmentation, pengasingan database ..

Apa jenis databasenya?

1. EMEL
2. NO PHONE
3. ALAMAT

Database yg legal! Yg kita collect secara sah! Bukn beli..

  • database pelanggan!
  • database prospek (yg belum beli)!
  • database agen(askar2)..

Kenapa kena ada database?

1) Ada database, anda boleh buat retargetting. Pemasaran berulang2 kali.. Bleh htr emel, htr sms, retarget fb ads, surat?

2) Jimat kos! Cth, ada database di sistem emel autoresponder. 100 ribu database, byrn bulanan tak lebih 5k sblan.. Kalau htr emel 3x seminggu, sebulan ? 12 kali.. Beribu ratus ribu potensi org buka & baca emel.. Kalau guna medium lain, sgt mhl..(Tapi peringkat awal, kena buat mktg la utk dptkan database)

3) Selamatkan anda. Sbb apa? Database, anda sdri yg control.. Tiada isu flag, disapproved.. Produk larangan..Mcm kat fb. Bkn bmksud tak guna fb, tp anda akan gunakan fb utk dptkan database dlu..(akan di discuss kat bwh)

4) Bina engagement, relationship & loyalty. Inilah rahsianya.. Dgn ada database, anda boleh lakukannya.. Relationship, adalah MAIN FACTOR WHY PEOPLE BUY…

5) Sudah pasti, anda tinggalkan pesaing. Pesaing, x perlu risau lagi… You have the control…

6) Autopilot, fastest! Kenapa ssh2 lg nak buat followup, nak buat mktg, educate, & menjual kalau ada ‘pembantu’ yg bleh lakukannya.. Cth, sistem autoresponder boleh bantu lakukannya.. Nak htr sms/emel pd plggan ikut tarikh lahirnya? Anda bercuti, tapi followup bjln? Nak htr info kpd smua database anda dlm masa x sampai 1-3 minit? Smua boleh!

Ok..

Ni, 5 cara pantas utk anda praktikkan utk dptkan database..

1) FREE SAMPLE/TESTER

Bagi sample, tester, kpd fans anda di page.

Dptkan nama, emel, no hp & alamat utk tujuan pghntrn. Pastikan brg berkualiti, dan beri result! Camne nak menjul dgn bagi brg free ni?

Sediakan upsell.. Buat followup… Followup dgn wassap, call, surat ke, fb ads pon bleh followup..gunakan form online.

2)INTEGRATED MARKETING

Anda ada kedai? Buka booth? Gerai? Anda boleh integrated kan mrktg anda.

Dptkan database pelanggan, ofcoz! Bagaimana?

Dgn sediakn form.. Cuba lihat butik berjenama spt LV.. Staff nya akn dptkan database pelanggannya. Kalau anda buka butik?

Boleh buat contest utk plggan .. Dan plggan perlu isikan form yg meminta nama – emel – no hp – alamat! Kalau org yg x jadi plggn, camne? Buat tester, bg org try free di kedai/booth!

Dptkan database.. Nnti boleh followup smla..Selain dari tester, boleh juga guna contest utk tarik prospek berikan database!

3) GUNAKAN APPS

Zaman 2020 ni, x guna apps mcm x sah! Growing company, kena mulakan ni.. Dah sdn bhd, tu better buat! Kami sdri ke arah tu..

Tgh dlm develop apps.. Apps adalah cara dptkan database yg efisien! Utk tarik org installnya, boleh promosikannnya di fb gunakan fb ads. Di blog, insta ads.. Seperti yg dijlnkan oleh MOOD REPUBLIK, DEXANDRA, GRABCAR, HOTEL2, dll..

Bila ramai yg install apps mereka, mereka sng followup kembali..

Mereka miliki database melalui apps yg diinstall!

Spt mood republik, visitor yg dtg ke event mereka dikehendaki install apps MR sblm dibenarkan masuk ke event mereka… Dexandra, pelanggan mereka sertai contest pada apps, melalui sticker hologram pada kota perfumenya..

4) BINA SQUEEZE PAGE

Offer newsletter ke, catalog akan dtg ke, ebook, video, trial, membership melalui web khas yg dinamakan squeeze page.

Ada headline, subheadline dan arahan berikan data… Atau yg simple, opt in box shja.. Lihat di blog sifufbads.. Dah ada squeeze page/opt in box ni, boleh promot si page, blog, emel, insta, group wassap? Pon bleh juga…

5) SURUH ORANG BERI DATABASE DI KOMEN/PM

Haa, nilah cara paling simple bleh digunakan. Anda minta database dgn arahkan prospek letakkan no hp/emel kat ruangan komen.. Ok, so simple..

Itulah tips simple, yg anda sbg usahawan boleh gunakan utk kumpul database. Guna mana2 yg anda rasa mudah, cpt dibuat..

Kalau bercerita ttg database ni, mmg pjg sgt.. Boleh siap satu buku jika ditulis..

Anda dah mula kumpul database?

Artikel ini dikreditkan kepada sifufbads.com.

Baca juga:

close

Leave a Reply

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best, Free Powerpoint Template worth $300.. Get Here!

More To Explore

4 Online Payment Gateway Yang Terbaik
website

4 Online Payment Gateway Yang Terbaik

Pembelian atas talian sememangnya sudah menjadi kebiasaan bagi kita. Jom kita lihat beberapa online payment gateway yang terbaik di dunia: 1. PayPal PayPal adalah pemerolehan pembayaran yang paling banyak digunakan di

download stock photo
Tips Menarik

Download Stock Photo Percuma Untuk Blog Anda

Sebagai pemasar digital, gambar adalah satu elemen terpenting. Gambar banyak digunakan dalam pelbagai tujuan seperti cover blog, post di media sosial, bisnes branding, dan banyak lagi. Tapi satu perkara yang

Sponsored

Case study Setup Messenger Ads dengan Chatbot Mudah

chatbot
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top