4 Strategi Untuk Memulakan E-commerce Yang Berjaya

4 Strategi Untuk Memulakan E Commerce Yang Berjaya

Walaupun pelbagai industri dan pasaran merosot dari waktu ke waktu, yang lain naik untuk menggantikannya. Perdagangan akan selalu diperlukan dalam beberapa bentuk atau yang lain selagi umat manusia ada dan merasa perlu akan apa sahaja. Sebagai usahawan, kita didorong untuk terus mencipta, berinovasi dan menjual; dan ketika teknologi terus membantu membentuk tingkah laku kami dalam talian, pengguna cenderung ke arah e-commerce sebagai cara pilihan mereka untuk membeli.

Sebenarnya, hampir 70 peratus peserta dalam kajian perdagangan UPS menunjukkan bahawa mereka lebih suka membeli-belah dalam talian. Itu petunjuk utama ke arah perniagaan dalam talian. Tidak ada formula 1-2-3 yang dijamin tetapi, walaupun terdapat persaingan dan kecanggihan pengguna yang semakin meningkat, syarikat permulaan dapat memperoleh daya saing dan membangun perniagaan yang berjaya. Menerapkan sikap tertentu akan menjadikan perjalanan permulaan anda bermanfaat, dengan peluang kejayaan yang baik.

Usahakan lebih banyak usaha untuk merealisasikan potensi mudah alih

Cukup mengembangkan aplikasi mudah alih untuk mempamerkan produk permulaan anda bukanlah jumlah strategi mudah alih yang berjaya. Walaupun perdagangan mudah alih berkembang pesat, dengan penembusan penggunaan yang lebih besar di seluruh dunia dan peranti menjadi sebahagian dari kehidupan seharian kita, rata-rata pengguna tidak akan menggunakan aplikasi hanya kerana wujud. Harus ada motivasi, baik itu melalui nilai hiburan atau kegunaan. Berusahalah untuk membuat pengalaman mudah alih, sama ada di laman web atau aplikasi, peluasan budaya yang anda promosikan dengan jenama anda dan kegunaannya.

Oleh itu, anda perlu selaras dengan tingkah laku pelanggan dan apa yang membuat mereka ketawa, tersenyum, berkongsi dan akhirnya membeli. Sederhananya, ia mesti lebih daripada pengalaman di kedai yang mereka dapat di mana sahaja. Salah satu contoh kuat untuk memikat hati pengguna ialah ciri percubaan rumah kacamata dalam talian Warby Parker. Alat ini memberi peluang kepada pembeli untuk memuat naik foto mereka dan melampirkan pelbagai gaya cermin mata ke gambar mereka untuk mencapai penampilan dan kesesuaian yang terbaik. Ia juga membolehkan pengguna berkongsi foto dengan pilihan mereka melalui media sosial untuk mendapatkan maklum balas rakan mereka; tanpa pergi ke kedai. Ini adalah jenis interaktiviti yang menjadikan pelanggan menggunakan dan mempromosikan permulaan anda dalam satu gerakan sambil membina kesetiaan melalui pengalaman yang menyeronokkan. Menggabungkan pengalaman serupa dalam aplikasi anda akan menjadikan anda lebih maju.

Menetapkan sistem kerja dari Hari Pertama

“Mengatur fungsi perniagaan, bukan orang. Membangun sistem dalam setiap fungsi perniagaan. Biarkan sistem menjalankan perniagaan dan orang menjalankan sistem. Orang datang dan pergi tetapi sistem tetap berterusan.”

– Michael Gerber, E-Myth Revisited.

Fokus untuk membina sistem berstruktur yang menentukan bagaimana setiap bahagian permulaan anda – pemasaran, kewangan, sumber daya manusia, teknologi, dan lain-lain – akan dijalankan pada output yang optimum. Ingat, anda bukan perniagaan anda dan syarikat yang paling menguntungkan dijual adalah syarikat yang boleh beroperasi di luar kotak. Ini mewujudkan budaya bertanggungjawab dan membebaskan masa anda semasa perniagaan berkembang.

Untuk menjadikan sistem ini dapat dilaksanakan dan difahami oleh pekerja dan bakal pelabur anda, anda juga memerlukan alat yang tepat untuk menangani aktiviti harian anda. Sama ada menggunakan Google Apps for Work, aplikasi pengurusan projek sederhana seperti Trello, Buffer untuk media sosial atau Vend untuk transaksi tempat penjualan anda, perisian membantu sistem lebih masuk akal dan memberikan impak yang lebih besar. Vend sangat menonjol di sini untuk permulaan e-commerce berdasarkan runcit. Mereka telah membina perkhidmatan lengkap yang memudahkan waktu terpendek untuk melancarkan perniagaan lengkap melalui Perisian POS mereka, CRM bersepadu, API untuk berhubung dengan perkhidmatan popular lain, pengurusan inventori dan program kesetiaan yang disesuaikan. Ini adalah penyelesaian bersepadu yang kuat dan berpatutan untuk permulaan runcit rata-rata.

Strategi pemasaran kos rendah dan berimpak tinggi

4 Strategi Untuk Memulakan E Commerce Yang Berjaya1
4 Strategi Untuk Memulakan E Commerce Yang Berjaya1

Terdapat puluhan cara untuk memasarkan permulaan anda dan anda mungkin tidak akan kehabisan idea. Kunci untuk memasarkan permulaan anda dengan jayanya, bagaimanapun, sangat bergantung pada kemampuan anda untuk menceritakan kisah yang akan dikaitkan dengan khalayak sasaran anda.

Anda boleh menghabiskan banyak perbelanjaan untuk mengiklankan atau menjalankan blog yang dijaga dengan baik, tetapi tidak ada yang akan peduli dengan apa yang anda katakan melainkan jika ia menimbulkan tindak balas emosi, sesuai dengan bagaimana pengguna membayangkan dan menyatakan gaya mereka sendiri atau merupakan produk yang nilainya diperkuat oleh rakan sebaya penyertaan. Berikut adalah empat strategi yang boleh anda andalkan yang akan memberikan pulangan yang dapat diukur dan besar:

1. Kerjasama strategik.

Sejajarkan permulaan anda dengan syarikat yang sudah mempunyai pengaruh dan jangkauan yang ketara. Cari peluang dengan jenama yang melengkapkan penawaran produk anda yang akan memberikan nilai unik untuk pelanggan dan juga mereka.

2. Peretasan pertumbuhan dan perkongsian insentif.

Jadikan perkongsian sebagai bahagian penting dari apa yang menjadikan pengalaman membeli menjadi menyeronokkan, bermanfaat, bermakna dan menarik bagi pengguna. Ini adalah strategi yang berfungsi untuk banyak perniagaan yang berjaya seperti DropBox dan Treehouse yang menawarkan penggunaan kerja kursus premium mereka secara percuma untuk menarik perhatian dan pembelian dari pengguna.

3. Membina hubungan dengan influencer.

Sebagai permulaan, anda pasti gatal untuk mengembangkan perniagaan dan idea anda tetapi ini bukan sikap anda. Sebaliknya, bina hubungan sebenar dengan orang yang anda anggap berpengaruh dalam industri anda. Mereka dapat mendorong perniagaan anda melalui sokongan, pengenalan kepada pembuat keputusan utama, sumber daya atau penerbitan di majalah berprofil tinggi. Cara paling pasti untuk diabaikan oleh media, pelanggan atau pelabur adalah sikap mementingkan diri sendiri dalam memasarkan perniagaan anda. Jalan terbaik untuk mempromosikan adalah orang yang mereka percayai dan anggap sebagai rakan.

4. Tentukan content anda.

Tentukan apa yang dibuat oleh persaingan anda dan bagaimana mereka bekerja dengan aplikasi seperti Facebook. Perhatikan mereka, kemudian melangkah lebih jauh untuk menghasilkan sesuatu yang lebih baik. Sering kali, terdapat jurang dalam kandungan dan peluang untuk menyampaikan sesuatu yang dilewatkan oleh pesaing anda atau terlalu malas untuk menyempurnakannya. Menghabiskan masa untuk membuat kandungan yang berguna, menghiburkan dan sesuai untuk meningkatkan peluang permulaan anda ditemui dan dikongsi.

E-commerce menjadi milik bersama

Jangan biarkan kejayaan Amazon memperbodohkan anda. Masih ada ruang untuk anda. Memberikan pengalaman unik untuk pembeli yang masuk mungkin merupakan kelebihan yang anda perlukan untuk terus berada di bawah radar dari persaingan langsung dari gergasi e-commerce dan mengukir ruang yang menguntungkan dalam ceruk yang lebih kecil.

Sebilangan ciri dan penyempurnaan ini dalam aplikasinya menghasilkan peningkatan interaksi 60 peratus dan peningkatan penglibatan peruncit. Mereka menyatukan dunia digital dengan fizikal. Itu harus menjadi pendekatan anda. Di samping itu, pengalaman di kedai mempunyai potensi besar untuk mewujudkan suasana yang unik dengan gaya permulaan anda. Perkara itu sukar untuk disalin oleh orang lain kerana itu milik anda dan ia sahih. Melancarkan permulaan besar seterusnya dapat dicapai tetapi memerlukan pendekatan yang tersusun dan terancang. Strategi yang menggabungkan jangkauan dan penggunaan asli teknologi mudah alih, sambil memuaskan keperluan pengguna untuk pengalaman bermakna, akan membuat anda berada di landasan yang betul dan meningkatkan peluang anda untuk kejayaan permulaan yang sukar difahami.

Artikel ini dikreditkan kepada entrepreneur.com.

Baca juga:

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

[fluentform_modal form_id="10" btn_text="Daftar Sekarang" css_class="Ubai" bg_color="purple"]

Pertanyaan & Pendapat sila komen dibawah