3 Teknik Membuat Video Instagram

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Bercakap tentang Instagram, sekarang, ini bukan sekadar mengandungi gambar sahaja. Sama seperti media sosial yang lain, Instagram sebagai platform yang paling popular juga berjaya meningkatkan dan membuktikan persaingan untuk kandungan video di dalamnya.

1. Konsep Video Instagram

Untuk memulakan sesuatu video instagram, anda haruslah tahu konsep apa yang anda mahu anda masukkan di dalam video instagram anda. Sebagai contoh, anda boleh membuat video berkaitan produk sama ada video review atau video testimoni. Atau anda boleh membuat satu jalan cerita untuk memperkenalkan produk anda.

2. Teknik Video Instagram

Anda juga perlu menitik beratkan berkaitan teknik yang anda akan gunakan untuk membuat video instagram ini. Namun, ia tidaklah serumit yang anda fikirkan. Tapi jangan pula ambil ringan kerana dalam kandungannya sendiri, mengedit video yang pendek juga bermakna kita harus menjadikan kandungan video tersebut ringkas dan padat yang mungkin supaya mesej yang anda ingin sampaikan diterima dengan baik oleh penonton.

Oleh itu, anda perlu fikirkan bagaimana untuk memaksimumkan penceritaan anda dalam tempoh masa yang singkat. Masa sekali lagi merupakan perkara yang mesti dipertimbangkan semasa proses editing video instagram.

Walau bagaimanapun, jangan anda paksa memaksimumkan tempoh. Sekiranya tempoh masa video tidak sampai 60 saat, maka tidak perlulah untuk memasukkan gambar atau video lain semata-mata untuk mencukupkan masa. Berfikirlah dengan bijak!

3. Aplikasi Edit Video Instagram

Selepas anda mengambil gambar atau video, ia haruslah disunting agar hasilnya nampak lebih cantik dan menarik perhatian penonton.
Aplikasi-aplikasi yang boleh digunakan oleh platform iOs dan Android boleh membantu untuk proses editing yang cepat. Dengan mengunakan aplikasi ni, anda boleh menghasilkan video yang menarik dengan mudah. Berikut adalah aplikasi-aplikasi tersebut.

close

Leave a Reply

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best, Free Powerpoint Template worth $300.. Get Here!

More To Explore

Tips Menarik

4 Cara Tingkatkan Jualan Untuk Bisnes Anda

Tentu anda sebagai usahawan ataupun peniaga pernah mengalami masalah kekurangan jualan dan juga pelanggan. Tidak dinafikan lagi yang kita akan buntu dan mula merasa putus asa untuk terus berniaga. Tapi,

7 Risiko Perniagaan Yang Perlu Diketahui
Bisnes

7 Risiko Perniagaan Yang Perlu Diketahui

Membangun perniagaan memerlukan kerja – dan risiko. Tetapi beberapa risiko lebih berbahaya daripada yang lain. Berikut adalah beberapa risiko yang perlu diingat oleh setiap pemilik perniagaan. Menjalankan perniagaan memerlukan kerja

Sponsored

Case study Setup Messenger Ads dengan Chatbot Mudah

chatbot
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top