Day: April 18, 2022

Geotargeting: Sasaran Iklan Berdasarkan Lokasi

Geotargeting adalah satu istilah bagi iklan yang mensasarkan pengguna berdasarkan lokasi tertentu. Contoh anda ada kedai kek di Kuala Lumpur, sasaran anda mestilah penduduk di sekitar KL dan Selangor sahaja, adalah tak relevan jika nak sasarkan penduduk di pantai timur atau utara. Melainkan anda mampu buat penghantaran sehingga ke negeri lain. Jadi di iklan anda …

Geotargeting: Sasaran Iklan Berdasarkan Lokasi Read More »

Rancang Pemasaran Anda Dengan S.M.A.R.T

Untuk capai matlamat bisnes, anda mungkin dah buat macam-macam strategi pemasaran, trial & error, buat kajian pasaran. Tapi masih belum capai matlamat itu. Dengan S.M.A.R.T ini akan membantu bisnes ada sentiasa di laluan yang betul, fokus, membuat keputusan lebih baik dan lebih produktif. Jom kita huraikan satu persatu. 1. Specific (Spesifik & Jelas) Pertamanya anda …

Rancang Pemasaran Anda Dengan S.M.A.R.T Read More »

Ad Fatigue: Bahaya Iklan Sama Dan Lama.

Sebagai pemasar online, anda pernah tak terfikir wujud satu situasi dimana prospek melihat iklan anda banyak kali sehingga mereka dah lali atau pun benci. Situasi ini dipanggil Ad Fatigue. Fenomena bagi yang dah lali, ia dipanggil banner blindness dimana secara sedar atau tak sedar mereka ini mengabaikan iklan yang mereka nampak. Adalah logik dalam teknik …

Ad Fatigue: Bahaya Iklan Sama Dan Lama. Read More »

Apa Yang Anda Perlu Tahu TentangLHDN E Filing 2020 (EzHasil)

LHDN e Filing merupakan sistem percukaian lhdn diaman jika anda merupakan individu yang mempunyai pendapatan di Malaysia anda perlu declare cukai pendapatan anda setiap tahun. Beberapa langkah serta proses anda perlu lakukan untuk mendaftar e-filing ini, antaranya anda perlu tahu berkaitan kadar cukai berapa persen (%) anda kena bayar serta pelepasan cukai apa ada boleh dapat. Untuk tahun 2020 …

Apa Yang Anda Perlu Tahu TentangLHDN E Filing 2020 (EzHasil) Read More »

9 Cara Rasulullah Berniaga Yang Boleh Kita Contohi

Rasulullah merupakan ahli perniagaan yang hebat. Pada suatu ketika di waktu berniaga, Rasulullah telah memperoleh keuntungan lebih dari usahawan-usahawan lain dalam rombongan yang sama. Oleh kerana kehebatan Rasulullah saw dalam perniagaan, Baginda berjumpa dengan isterinya, Siti Khadijah (yang juga seorang usahawan unggul) ketika berumur 25 tahun. Ingin tahu cara Rasulullah berniaga, teruskanlah membaca. 1. Tidak …

9 Cara Rasulullah Berniaga Yang Boleh Kita Contohi Read More »

10 Kelebihan Dan Kebaikan Bersedekah

Rasulullah SAW pernah bersabda; “Tidak ada hari yang disambut oleh para hamba melainkan di sana ada dua malaikat yang turun, salah satunya berkata: ‘Ya Allah, berikanlah ganti kepada orang-orang yang berinfaq’. Sedangkan (malaikat) yang lainnya berkata: ‘Ya Allah berikanlah kehancuran kepada orang-orang yang menahan (hartanya)’.” (Hadis Riwayat Bukhari Dan Muslim) Sedekah bukan hanya perihal memberikan …

10 Kelebihan Dan Kebaikan Bersedekah Read More »

Bagaimana SEO Berfungsi Dengan Kempen Pemasaran Digital Yang Sedia Ada

Salah satu perkara terbaik mengenai SEO ialah ia berfungsi bersama dengan strategi pemasaran digital yang lain. Ini dapat membantu menguntungkan kempen anda secara keseluruhan, dan ada hubungan antara SEO dan setiap strategi digital yang lain. SEO dan PPC SEO dan iklan bayar-per-klik (PPC) adalah pasangan kekuatan dalam dunia pemasaran digital. Mereka bekerja sama dengan baik …

Bagaimana SEO Berfungsi Dengan Kempen Pemasaran Digital Yang Sedia Ada Read More »

3 Perkara Wajib Elak Ketika Closing

Sudah jadi kebiasaan dalam closing, ada prospek yang tiba-tiba senyap. Kadang kala lepas pengenalan terus senyap. Sampai harga tak balas, ada yang bagi alasan pelik-pelik. Nak elakkan prospek senyap, menyampah dan tak selesa dengan kita, 3 perkara ni sepatutnya elak ketika closing 1. Hardsell Hardsell atau terlalu menjual adalah satu pantang larang yang kita perlu …

3 Perkara Wajib Elak Ketika Closing Read More »

Bolehkah anda melakukan pemasaran dalam talian SEO sendiri?

Terdapat banyak bahagian yang bergerak ketika datang ke SEO. Seperti yang telah kami sebutkan sebelumnya, terdapat SEO di halaman dan di luar halaman, dan mereka berdua memainkan peranan besar dalam menjayakan kempen anda. Ramai orang tertanya-tanya apakah SEO adalah strategi dalaman, dan kami di sini untuk memberi anda jawapan. Satu orang dapat mengendalikan kempen SEO, …

Bolehkah anda melakukan pemasaran dalam talian SEO sendiri? Read More »

3 Strategi Asas Audience Targeting

Untuk pemula Facebook Ads, sangat lah penting untuk ada strategi dalam setup iklan. Bukan sekadar boost dan bagi duit bulat-bulat dan biarkan facebook buat kerja. Jadi kita kena lebih spesifik dalam mencari bakal pelanggan. Ini adalah 3 strategi asas Audience Targeting yang saya boleh kongsikan untuk dijadikan panduan dan bagaimana nak setup di Ads Manager. …

3 Strategi Asas Audience Targeting Read More »

5 Sebab SEO Mampu Mengubah Perniagaan Anda Menjadi Lebih Baik

Bukan rahsia lagi bahawa SEO adalah cara yang berkesan untuk memasarkan perniagaan anda. Ini membolehkan anda menarik petunjuk terus ke laman web anda, yang bermaksud peningkatan pendapatan untuk syarikat anda – tanpa mengira industri anda. Kepentingan SEO dalam talian jelas, tetapi mari kita masuk ke dalam mengapa ia menjadi salah satu strategi pemasaran dalam talian …

5 Sebab SEO Mampu Mengubah Perniagaan Anda Menjadi Lebih Baik Read More »

Bagaimana peniaga berfikir?

Kebanyakan peniaga sebelum tidur tak dapat lari dari berfikir. Macam mana nak lariskan hasil jualan? Macam mana nak tambah customer? Bagaimana cara fikir yang salah? Berfikir tu ada masa betul ada masa salah. Kalau betul cara fikirnya maka betullah caranya dan begitulah sebaliknya. Saya bagi sedikit contoh-contoh yang salah. “Apa jadi kalau aku muflis?” “Macam …

Bagaimana peniaga berfikir? Read More »

Teknik Closing Mudah

Ada banyak faktor yang mempengaruhi hasil close sale. Antaranya tahap kesedaran, emosi, promosi, dan keperluan. Sebelum anda ingin closing, anda kena pastikan segala persolan di bahagian penjual (seller) sudah selesai. Persoalan apa? Who – kenali siapa prospekWhy – kenali kenapa prospek mencari kitaWhat – kenali produk yang boleh menyelesaikan masalah prospekWhere – kenali tempat/platform prospek …

Teknik Closing Mudah Read More »

3 Cara Hilangkan Rasa Takut Berniaga

Mungkin ada di antara anda yang teringin sangat nak berniaga tapi takut atas sebab-sebab yang tertentu. Topik kali ni khas untuk orang yang takut berniaga tapi nak berniaga. Rileks, anda tidak keseorangan dalam masalah ni. Macam mana nak hilangkan rasa takut berniaga? Ada 3 cara hilangkan rasa takut. 1. Jangan fikir negatif Sebelum mula berniaga, …

3 Cara Hilangkan Rasa Takut Berniaga Read More »

5 Tanda Anda Belum Bersedia Untuk Berniaga

Beniaga bukanlah sesuatu yang mudah, lagi-lagi jika anda tiada pengalaman atau asas beniaga. Namunadakah anda betul-betul dah bersedia untuk berniaga? Jom kita lihat tanda-tanda anda belum bersedia untuk berniaga: 1. Motivasi Diri Motivasi diri amatlah penting bagi setiap orang yang melakukan perniagaan. Ini kerana perniagaan bukanlah sesuatu yang indah. Bisnes ada pasang surut untung dan …

5 Tanda Anda Belum Bersedia Untuk Berniaga Read More »

Scroll to Top