Day: April 12, 2022

8 Cara yang telah terbukti untuk mengurangkan ‘Shopping Cart Abadonment’

Bayangkan laman web eCommerce anda mendapatkan beratus-ratus pelawat pada halaman produk checkout oleh pelanggan tetapi banyak daripada mereka meninggalkan halaman tersebut tanpa membeli apa-apa. Bagaimana perasaan anda? Sedihnya. Nah, ini adalah mimpi ngeri terbesar bagi mana-mana penjual eCommerce apabila pelanggan melawat halaman checkout tetapi meninggalkan shopping cart. Menurut Statista, kadar shopping cart abandonment di seluruh …

8 Cara yang telah terbukti untuk mengurangkan ‘Shopping Cart Abadonment’ Read More »

6 Apps Online Edit Gambar Cepat dan Mudah

Tak semua kerja edit memerlukan software yang memerlukan kemahiran seperti Photoshop. Kadangkala kita cuma nak buang latar belakang gambar sahaja, atau nak ubah resolusi dan saiz gambar sahaja, atau nak buang sedikit objek yang mengganggu dalam gambar. 6 Apps ini cuma di browser sahaja tetapi boleh buat semua kerja single-purpose editing ini, bookmark ye untuk …

6 Apps Online Edit Gambar Cepat dan Mudah Read More »

5 Platform Bina Infografik Dengan Mudah Secara Online

Infografik adalah satu kaedah penyampaian sesuatu info dalam bentuk gambar (vector) dan mempunyai maklumat dan data-data yang telah diringkaskan. Infografik banyak digunakan oleh mereka yang banyak melakukan kajian, dengan data-data yang telah dikumpul, proses penyampaian kepada umum lebih mudah difahami dengan sedikit teknik gambaran serta poin penting yang menyokong. Tapi bagaimana ingin hasilkan infografik jika …

5 Platform Bina Infografik Dengan Mudah Secara Online Read More »

6 Tips Untuk Kesan Prestasi Fb Ads Anda

Bagaimana nak tahu samaada Fb Ads yang anda buat perform atau tidak? Fb Ads yang bagus adalah iklan yang mematuhi syarat dan kriteria yang telah ditetapkan oleh pihak Facebook serta mampu menarik perhatian pelanggan dan mampu membuat jualan. Mari kita lihat ciri-ciri iklan yang bagus dan berkesan. 1. Tajuk iklan Fb Ads yang sesuai Sebelum …

6 Tips Untuk Kesan Prestasi Fb Ads Anda Read More »

Cara-cara untuk setup messenger ads di Facebook

Semakin hari semakin ramai mula menceburkan diri dalam perniagaan online sama ada di Facebook, Instagram mahupun lain-lain platfom media sosial yang lain. Dalam artikel ini, saya akan ajar sedikit tentang cara-cara untuk setup messenger ads dengan cepat dan senang. 1. Create Campaign Ok, mula-mula pergi ke ‘manage ads’. Lepas tu create new campaign. 2. Pilih …

Cara-cara untuk setup messenger ads di Facebook Read More »

5 Google Chrome Extension Yang Memudahkan Kerja

Anda salah seorang pengguna tegar google chrome? Tahu tak sebenarnya banyak chrome extension yang boleh digunakan dan sangat berguna dalam google chrome sahaja tanpa perlu install apps di komputer. Disini ada 5 extension yang mungkin berguna untuk anda di masa hadapan. 1. Colorzilla Jika anda sudah tahu trik untuk tarik warna di luar Photoshop menggunakan …

5 Google Chrome Extension Yang Memudahkan Kerja Read More »

5 Tips Kurangkan Risiko Transaksi Online.

Telefon memang pintar, tapi pintarkah anda? Jika dulu telefon hanya digunakan untuk berhubung, kini segala kerja dari urusan peribadi sehingga bisnes menggunakan system yang lebih mudah di telefon pintar. Termasuklah membuat transaksi jual beli atas talian (online transaction). Kini sudah menjadi trend pembayaran secara contactless seperti QRPay, Touch n Go, NFC, mobile wallet dan in-app …

5 Tips Kurangkan Risiko Transaksi Online. Read More »

Panduan Rakam Video Kamera DSLR Dengan Mudah

8 Panduan Rakam Video Kamera DSLR ini sesuai untuk yang newbie dalam videography Panduan Rakam VIdeo Kamera DSLR hari ini mempunyai keupayaan untuk merakam video definisi tinggi (HD). Ciri dimiliki memudahkan pengguna mengubah proses memotret foto dengan merakam video menggunakan hanya butang. Menggunakan DSLR, pengguna diberikan pelbagai pilihan kanta yang boleh berguna untuk menghasilkan kesan …

Panduan Rakam Video Kamera DSLR Dengan Mudah Read More »

Skill yang perlu ada pada graduan dalam mencari pekerjaan

Dalam zaman yang semakin mencabar ini, para graduan tidak seharusnya terlalu bergantung pada CGPA sahaja untuk mencari pekerjaan. Mereka seharusnya melengkapi diri mereka dengan ilmu dan skill – skill yang boleh menaikkan value pada para graduan. Pelbagai skill yang boleh para graduan asah untuk melengkapkan diri dalam alam pekerjaan seperti Microsoft Word, AutoCad, Photoshop dan …

Skill yang perlu ada pada graduan dalam mencari pekerjaan Read More »

Adobe Photoshop dan Adobe Illustrator. Nak Pilih Yang Mana?

Dalam menghasilkan sesuatu projek editing terutama melibatkan gambar, semestinya Adobe Photoshop dan Adobe Illustrator menjadi pilihan utama. Kedua-dua software ini mempunya tools dan command yang hampir sama, jadi macam mana kita nak menentukan software yang mana satu sesuai untuk projek kita? Sebelum tu kita kenali dulu dua software ni. Adobe Photoshop adalah satu program yang …

Adobe Photoshop dan Adobe Illustrator. Nak Pilih Yang Mana? Read More »

Kelebihan dan Kekurangan belajar secara Online

Teknologi hari ini sangat membantu dalam setiap pergerakan manusia. Kemajuan di dunia internet dengan rakan kongsi mudah alih pintar menjadikan kehidupan lebih mudah dan tanpa batasan jarak. Tambahan pula, banyak perkara yang kita boleh pelajari secara online. Akan tetapi, belajar secara online ini ada banyak kelebihan dan kekurangannya. Kelebihan belajar secara online 1. Masa dan …

Kelebihan dan Kekurangan belajar secara Online Read More »

7 Perbezaan Antara Photoshop dan Illustrator

Masih pening nak pilih software editing yang tepat? Adobe Photoshop atau Adobe Illustrator. Kedua-dua software ini mempunyai tools dan command yang hampir sama, namun interface dan kegunaan bagi setiap tools mungkin sedikit berbeza dari segi teknik penggunaan dan hasil. Ini 7 perbezaan asas antara PSD dan AI. 1. Artboard PSD menggunakan single canvas dimana hanya …

7 Perbezaan Antara Photoshop dan Illustrator Read More »

Setting Conversion Ads guna Lookalike

Bila nak run Ads gunakan audiens Lookalike, semestinya kita kena buat Audiens Farming dahulu.. Apa itu Audiens Farming? Ia adalah, kaedah kita mengumpul Very targeted audiens dahulu, sebelum kita populate ke Lookalike. Kita tak boleh run ads, terus nak gunakan lookalike, semestinya iklan akan kelaut, sebab Lookalike ini dihasilkan daripada custom audiens yang kita dah …

Setting Conversion Ads guna Lookalike Read More »

4 Checklist Wajib Untuk Permulaan Sebelum Bina Website

Saya sangat suka mulakan sesuatu dengan mengikut senarai aturan tertentu, atau Bahasa lain checklist. Jadi bila saya lost ditengah jalan, saya akan rujuk checklist dan sambung semula mengikut turutan. Maka kerja yang dibuat akan lebih mudah dan teratur, hasilnya semestinya terbaik. Begitu juga dalam proses membina sesebuah website, ada beberapa checklist asas yang perlu ada …

4 Checklist Wajib Untuk Permulaan Sebelum Bina Website Read More »

3 Teknik Membuat Video Instagram

Bercakap tentang Instagram, sekarang, ini bukan sekadar mengandungi gambar sahaja. Sama seperti media sosial yang lain, Instagram sebagai platform yang paling popular juga berjaya meningkatkan dan membuktikan persaingan untuk kandungan video di dalamnya. 1. Konsep Video Instagram Untuk memulakan sesuatu video instagram, anda haruslah tahu konsep apa yang anda mahu anda masukkan di dalam video …

3 Teknik Membuat Video Instagram Read More »

Emosi semasa membuat Grafik Design

Assalamualaikum pada semua sahabat yang sentiasa ceria, positif dan aktif. Lama tak berkongsi tips dan tutorial untuk anda semua. Terima kasih kepada yang support kami selama ini. Banyak kunjungan walaupun baru buat, dan banyak lagi kekurangan yang perlu kami perbaiki. Sebelum masuk kepada tips, saya suka untuk ceritakan proses belajar yang saya lalu dalam hasilkan design grafik …

Emosi semasa membuat Grafik Design Read More »

Apa yang kita perlu tahu tentang facebook ads (fb ads)

Kebelakangan ini, sudah ramai usahawan mahupun stokes-stokis yang telah mula melibatkan diri dalam online marketing. Salah satu dari online marketing tersebut adalah fb ads. Dalam artikel ini saya akan beri sedikit sebanyak info tentang fb ads ni. Fb page Sebelum memulakan dalam platform facebook, anda perlulah mempunyai page anda sendiri. Dan anda kena buat post-post …

Apa yang kita perlu tahu tentang facebook ads (fb ads) Read More »

5 Cara Semak Tema dan Plugin Website

Apabila anda melawat sesebuah website, kadang kala anda mesti tertanya-tanya tema apa yang digunakan sehingga dapat hasilkan website yang cantik dan canggih. Kita boleh menggunakan website checker untuk ketahui lebih lanjut mengenai tema dan plugin yang digunakan. Tapi sebelum tu pastikan website itu menggunakan wordpress. Caranya ialah menambah wp-admin di akhir alamat website, contoh: https://lernify.com/wp-admin/. …

5 Cara Semak Tema dan Plugin Website Read More »

5 Jenis Video Marketing Yang Mudah Menarik Perhatian

Kebelakangan ni, ramai usahawan yang mula mengambil berat mengenai kepentingan video marketing dalam perniagaan mereka. Pelbagai jenis video marketing telah mereka buat untuk memastikan perniagaan mereka bertambah maju. Mari kita lihat 5 jenis video marketing yang mudah untuk menarik perhatian. 1. Live di media sosial Seperti yang kita sedia maklum, media sosial seperti Facebook dan …

5 Jenis Video Marketing Yang Mudah Menarik Perhatian Read More »

7 cara lajukan website wordpress

Usaha lajukan website ni penting. Ini bertujuan untuk elakkan pelanggan bosan menunggu lama. Ini disebabkan tempoh loading website yang lambat. Bila website perlahan, bounce rate akan tinggi. Bounce ni bermaksud pelanggan masuk, dan keluar semula. Bayangkan anda masuk ke website orang lain, dan anda perlu tunggu 30 saat. So, Apa anda rasa kan.. Kebanyakan usahawan …

7 cara lajukan website wordpress Read More »

Scroll to Top