12 Tips Money Management Dalam Bisnes Online Kecilan

Money Management Dalam Bisnes Online Kecilan

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Ramai yang sudah mula berniaga sekarang. Tetapi adakah anda tahu bagaimana nak uruskan duit anda atau lebih dikenali sebagai money management? Jom baca tips dibawah:

1. Asingkan duit bisnes & duit peribadi.

Jangan campurkan duit peribadi dengan duit bisnes anda. Sila buka current akaun dibawah nama SSM. Kena register dulu SSM secara online guna ezbiz.

2. Set gaji bulanan beserta slip gaji.

Kira untung kasar harian (Jualan – kos ads – kos produk – kos lain lain )sebab nak tahu, spend ads harini berapa return & untung..Cara mudah, spend ads RM200, return 5X iaitu sales RM1000..Kira juga adakah dengan return 5X tu, untung ke tak.. Kalau tak untung, kena naikkan KPI return.. Barulah anda boleh tetapkan gaji anda.

4. Jangan guna duit sales untuk peribadi

Jangan guna duit sales untuk peribadi, kelak nanti tercekik tak ada modal nak run ads..melainkan jika terdesak nak pakai, boleh keluar sebagai advance, hujung bulan tolak semula dgn gaji..Bayar sewa rumah, minyak kereta jalan jalan, duit kereta tolak melalui duit gaji nanti.. Biar jelas, duit bisnes memang perbelanjaan untuk bisnes shj.

5. Kira untung bersih bulanan

Kira untung bersih bulanan juga, iaitu Jumlah jualan – kos ads – gaji – bill & utiliti – sewa (jika ada) – kos produk – kos lain lainsebab kita ada kos kos bulanan yang terlibat seperti bill air, api, internet sewa kedai, gaji kita & staff, kwsp, socso dimana bill ini dibayar bulanan..Baru lah kita tahu kekuatan cash flow kita, untung ke tidak..

Money Management Dalam Bisnes Online Kecilan1
Money Management Dalam Bisnes Online Kecilan

6. Rekod perbelanjaan dalam excel

Nak mudah, rekod dalam excel, Listkan Jualan & kos kos harian terlibat, serta bulanan

7. Resit

Resit resit, ambil gambar atau screenshot masuk dalam group telegram.. Cukup bulan print.. Elak Risiko dakwat resit kabur..

9. Ada staff untuk jaga duit

Suruh orang lain @ staf jaga duit, dimana kita tak boleh suka suka transfer duit ke akaun pribadi.. Melainkan untuk tujuan bisnes shj..

10. Duit jualan

Duit jualan jangan masuk dalam akaun pribadi, masuk dalam akaun bisnes..

11. Duit keuntungan

Duit keuntungan bulanan bisnes boleh asing sedikit ke akaun lain untuk tabung kecemasan.. Incase sales drop, atau ada berlaku perkara buruk, ada cash reserve untuk cover overhead & komitmen.

12. Cari akauntan bertauliah

Cukup setahun, hantar file yang ada bank statement, resit resit yang kita dah print, invois jualan tu ke akauntan bertauliah untuk kira keuntungan tahunan..

Kemudian submit cukai ke LHDN……..

Benda yang diperlukan:..

  • Salinan SSM..Bank statement current acc SSM kita (jika tiada kena pergi bank)..
  • file invois jualan..
  • File perbelanjaan (Resit fb ads, slip gaji, resit bill, sewaan , dll)

Hantar ke Akauntan bertauliah, nanti mereka urus semua..Prepare siap kos untuk bayar akauntan..

Baca juga:

Leave a Reply

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best, Free Powerpoint Template worth $300.. Get Here!

More To Explore

8 Tips Penting Buat Bisnes Online Dropship
Teknik Pemasaran

8 Tips Untuk Bisnes Online Dropship

Zaman sekarang boleh katakan semua orang nak buat bisnes online. Senang cakap, kalau kita ambil batu dan baling, mesti akan jatuh atas kepala orang yang buat bisnes online. Ha, macam tu lah

instagram marketing
Tips Menarik

7 Tips Instagram Marketing Bagi Newbie

Ada yang baru nak berjinak-jinak dengan Instagram Marketing? Terutama selepas Facebook dah tepu dengan ads. Tak semua produk atau bisnes sesuai dengan gameplan marketing menggunakan Instagram, tapi tak semestinya tak

Sponsored

Case study Setup Messenger Ads dengan Chatbot Mudah

chatbot
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top