10 Sebab Simpan Data Pengguna

10 Sebab Simpan Data Pengguna

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Sebab # 1: Dapatkan pulangan yang nyata

Kesedaran jenama adalah penting. Oleh itu, anda menghabiskan banyak wang untuk merekrut duta jenama, memberikan produk percuma, dan membuat pengaktifan dan pengalaman untuk pengguna – jadi anda perlu mempunyai pulangan pelaburan yang sebenar yang dapat anda lacak, fahami, dan ukur. Pengumpulan data pengguna memberikan pulangan pelaburan anda.

Sebab # 2: Tingkatkan pertunangan

Setiap kali anda mengumpulkan maklumat, duta jenama anda berinteraksi dengan dan mempunyai lebih banyak masa bersemuka dengan pengguna. Ini meningkatkan kemungkinan pengguna menghabiskan lebih banyak masa untuk terlibat dengan duta jenama anda, memberikan maklumat mereka, dan memberi peluang kepada duta jenama anda untuk berbual dengan mereka.

Sebab # 3: Kembangkan pangkalan data anda

Setiap orang yang datang ke acara anda adalah peluang pemasaran untuk jenama anda, dan satu-satunya cara anda dapat memasarkannya pada masa depan adalah dengan menangkap data mereka dan menambahkan maklumat mereka ke pangkalan data anda. Walaupun anda hanya mengumpulkan nama dan alamat e-mel mereka, anda akan dapat menghantar e-mel, tawaran dan menjemput mereka ke pengaktifan jenama di masa hadapan.

Sebab # 4: Tingkatkan produk anda

Jenama sentiasa mencari pandangan pengguna, yang sangat sukar diperoleh. Pengaktifan pemasaran yang berpengalaman adalah cara sempurna untuk mendapatkan maklum balas berharga mengenai produk anda. Tambahkan lebih banyak bidang borang, tanyakan kepada pengguna bagaimana mereka menyukai produk tersebut, jika mereka akan mengesyorkan pengaktifan anda kepada rakan, dan mengapa mereka menggunakan atau tidak menggunakan produk anda. Berdasarkan maklum balas pengguna anda, pasukan R&D anda kemudian dapat berusaha meningkatkan elemen tersebut.

Sebab # 5: Dapatkan maklum balas pengguna

Kami berbincang untuk mendapatkan maklum balas pengguna mengenai produk anda di atas, tetapi maklum balas produk bukanlah satu-satunya pandangan berharga yang boleh anda perolehi. Anda boleh mendapatkan maklum balas mengenai pengaktifan itu sendiri, apa pendapat pengguna mengenai syarikat anda, dan apa pendapat pembeli mereka? Dari mana demografi mereka berasal, dan bagaimana anda dapat mengubah persepsi mereka terhadap jenama anda?

Sebab # 6: Fahami khalayak anda

Memahami khalayak anda sangat penting sehingga anda akan mengetahui kepada siapa anda memasarkan dan siapa yang menghadiri aktivasi anda. Pengumpulan data akan membantu anda menentukan demografi penonton, kumpulan umur, minat, dan pengetahuan mereka mengenai jenama anda. Menambah dalam beberapa bidang bentuk yang mudah untuk mengemukakan soalan mengenai penonton adalah sangat penting.

Sebab # 7: Memacu strategi pemasaran masa depan

Maklumat yang anda kumpulkan dari pengaktifan anda membolehkan anda membuat profil pengguna secara progresif setiap kali mereka menghadiri salah satu pengaktifan anda. Anda kemudian dapat membina strategi pemasaran anda di sekitar data yang anda kumpulkan untuk membantu pasukan pemasaran anda mengetahui apa yang perlu mereka lakukan untuk mengubah pengguna ini menjadi petunjuk yang berkelayakan.

Sebab # 8: Kelayakan petunjuk

Ringkas dan sederhana, semakin banyak maklumat yang dapat anda kumpulkan, semakin banyak anda dapat menggunakan maklumat tersebut untuk menentukan apakah seseorang sesuai dengan persona pembeli anda, dan jika mereka akan melakukan pembelian. Semakin banyak maklumat yang anda dapat kumpulkan, semakin banyak anda dapat menumpukan perhatian kepada petunjuk terbaik.

Sebab # 9: Tutup lebih banyak penjualan

Semakin banyak yang anda ketahui mengenai setiap orang yang datang ke aktivasi anda, semakin baik pasukan penjualan anda dapat menentukan apa yang perlu mereka katakan, dan apa yang perlu mereka lakukan untuk menutup penjualan.

Sebab # 10: Buktikan dan tingkatkan ROI

Semakin banyak maklumat yang dapat anda kumpulkan mengenai pengaktifan anda, semakin banyak anda dapat membuat analisis mendalam mengenai pulangan pelaburan anda dan memperoleh metrik mengenai orang yang menghadiri dan prestasi CSR anda, sama ada anda melihat acara berbanding acara, atau hasil tahun-ke-tahun anda.

Untuk Dapatkan Artikel Menarik: KLIK SINI!!

close

Leave a Reply

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best, Free Powerpoint Template worth $300.. Get Here!

More To Explore

Teknik Pemasaran

12 Element Psikologi dalam Sales Page

Saya ada terlihat video kat tiktok ada sorang ni share pasal Psikologi Harga. Bagaimana strategi harga ini mempengaruhi pembeli.. Seller ni nak cuba influence customer agar beli pakej paling mahal

website ecommerce - lernify
Artikel

9 Perkara Penting Untuk Website Ecommerce Yang Bagus

Nak buat website ecommerce? Ada banyak platform, ada yang berbayar, ada percuma dgn fungsi terhad, ada yang free terus.. tapi kena pasang kat hosting sendiri.. Boleh survey, ..bigcartel..shopify..easystore..bigcommerce..shoppegram Cuma, Shopeegram

Artikel

6 CARA TERBAIK UNTUK MENINGKATKAN JUALAN

Ingin meningkatkan jualan anda secara mendadak? Kemudian ubah fokus penjualan daripada menarik pelanggan baru untuk menarik pelanggan yang memang pasti untuk membeli barangan anda lagi. Prospek penjualan terbaik adalah prospek

Sponsored

Case study Setup Messenger Ads dengan Chatbot Mudah

chatbot
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top